Новини

Інвентаризація земель поповнить місцевий бюджет

Відповідно до Державного акта на право користування землею 1971 року, Боярському машинобудівному заводу «Іскра» відведено в постійне користування земельну ділянку площею 21,8 га.

Відповідно до Наказу Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Київській області від 1999 року, ВАТ «Арксі» передано у власність нерухоме майно.

Починаючи з 1999 року та по сьогоднішній день ВАТ «Арксі» продає своє нерухоме майно (нежилі приміщення) юридичним та фізичним особам. Проте земельна ділянка залишалась на акті постійного користування ВАТ «Арксі».

Земельним кодексом України передбачено, що при переході права власності на нежиле приміщення переходить право користування на земельну ділянку.

Використання землі в Україні є платним.

З 1999 року підприємці сплачували ВАТ «Арксі» компенсаційний внесок за користування землею, відповідно ціну кожної земельної ділянки ВАТ «Арксі» визначав на власний розсуд, що не передбачено чинним законодавством.

До бюджету Боярської міської ради ВАТ «Арксі» сплачувало земельний податок у розмірі 1 % від грошової оцінки. З 2015 року – 4 %, з 2017 року – 5 %.

Орендна плата за земельні ділянки промисловості з 2017 року становить 10 % від нормативної грошової оцінки.

Таким чином бюджет міста недоотримує значну частину плати за землю.

Враховуючи значні втрати коштів до бюджету, виконавчим комітетом Боярської міської ради у 2017 році проведено інвентаризацію землі по вул. Соборності (40 років Жовтня), 36, території заводу, що протягом багатьох років не було зроблено.

Саме в 2017 – на початку 2018 року виконавчим комітетом проводилась значна робота з кожним власником нежилих приміщень щодо укладення договорів оренди землі з Боярською міською радою.

Нині втрати бюджету з орендної плати становлять близько 1,5 млн. грн. на рік.

Тому на сесіях Боярської міської ради приймаються рішення щодо надання земельних ділянок в оренду під власними приміщеннями юридичних та фізичних осіб для провадження промислової діяльності з метою залучення коштів до міського бюджету, зокрема:

  • Гр. Марченко С.М.: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2006 року;
  • ПККП «ВАТ»: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2008 року;
  • ФОП Ухо Ю.І.: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2003 року;
  • ПрАТ «Арксі»: свідоцтво про право власності на нежитлові приміщення 2016 року;
  • ТОВ «Механіка-Інвест»: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2006 року;
  • ТОВ «Руєвіт»: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2003 року;
  • ТОВ «Град»: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2017 року;
  • ТОВ «Зеніт-Авто»: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2017 року;
  • ТОВ «Ергопак»: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2003 року;
  • ТОВ «Град»: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2012 року;
  • ТОВ «Євро Кабіна»: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2014 року;
  • Гр. Григорян Т.Р.: договір купівлі-продажу нежилих приміщень 2013 року.

За результатами проведеної роботи виконавчим комітетом Боярської міської ради підписано додатково 5 договорів оренди землі та ще 10 перебувають на оформленні та погодженні у відповідних структурних підрозділах, а також ще 1 договір купівлі-продажу земельної ділянки. Це ділянки під власними приміщеннями юридичних та фізичних осіб, що проваджують промислову діяльність на території заводу по вул. Соборності, 36.

У результаті Боярською міською радою до місцевого бюджету отримано додатково:

  • у 2017 році – 650 тис. грн. з орендної плати;
  • за 5 місяців 2018 року – 520 тис. грн. з орендної плати;
  • з продажу земельної ділянки під нерухомим майном приватної власності Боярською міською радою отримано 1 286 061 грн., продаж було здійснено відповідно до експертної грошової оцінки, яка отримала позитивний висновок Державної експертизи землевпорядної документації Головного управління Держгеокадастру у Київській області.

Очікується додатково надходжень з орендної плати на території заводу ще з 10 підприємців близько 1,5 млн. грн. на рік.

Також на частину земельної ділянки, відведеної в постійне користування Боярському машинобудівному заводу «Іскра», на підставі рішення Боярської міської ради від 12.09.2013 р. № 36/1547 проектним інститутом УДНДІПМ «ДІПРОМІСТО» ім. Ю. М. Білоконя розроблено детальний план території центральної частини міста з парком Перемоги в м. Боярка.

Згідно з п. 1 ст. 19 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», детальний план розробляється з метою визначення планувальної організації і функціонального призначення, просторової композиції і параметрів забудови та ландшафтної організації кварталу, мікрорайону, іншої частини території населеного пункту, призначених для комплексної забудови чи реконструкції, та підлягає стратегічній екологічній оцінці.

Згідно з п. 1 ст. 16 цього Закону, планування територій на місцевому рівні здійснюється шляхом розроблення та затвердження генеральних планів населених пунктів, планів зонування територій і детальних планів території, їх оновлення та внесення змін до них.

Виконавчим комітетом постійно проводиться робота щодо інвентаризації земель міста Боярка з метою залучення додаткових коштів для наповнення доходів міського бюджету.

 

 

 

Опубліковано: 05 липня 2018, 11:21
Останні новини