Новини

Стратегія розвитку: індекс щастя та людина

На чому базуватиметься майбутня Стратегія розвитку Боярки та сусідніх населених пунктів? Чи буде людина центром розвитку громади та країни? Про це йшлося під час чергового відкритого засідання Робочої групи з розробки Стратегії розвитку громад м. Боярка та навколишніх населених пунктів, яке відбулось 4 вересня в сесійній залі Боярської міської ради.

Радник з питань регіонального розвитку Київського центру розвитку місцевого самоврядування Тетяна Тимошенко у вступному слові наголосила на перспективах, що відкриються для нашої країни вже з 2021 року. Адже євроінтеграційні процеси сприятимуть залученню значних інвестицій в реалізацію саме локальних проектів, яким може і повинна стати Стратегія розвитку, над якою нині працює Робоча група.

Доповідач провела презентацію стратегії розвитку територій з досвіду громад, які вже працювали за цією тематикою, та зупинилася детально на конкретних її напрямках.

Зокрема, було озвучено досвід інших країн, які будують свої стратегії розвитку з врахуванням таких понять як сталий розвиток та міжнародний індекс щастя (МІЩ).

МІЩ ґрунтується на загальних утилітарних принципах: більшість людей хочуть прожити довге і повноцінне життя, а країни прагнуть зробити все можливе для досягнення максимального добробуту своїх громадян, розумно використовуючи наявні ресурси, не завдаючи шкоди довкіллю. Для розрахунку індексу використовуються три показники: суб'єктивна задоволеність людьми життям, очікувана тривалість життя і так званий «екологічний слід», адже кінцева мета більшості людей – не бути багатими, а бути щасливими та здоровими.

Представники підгруп за напрямками Стратегії поділились своїми напрацюваннями з проблематики. І тут сталося неминуче: обговорення проблем міста та прилеглих територій перетворилося на дискусію.

Представник підгрупи «Людина» Оксана Бутріна розповіла про успішний досвід проекту «Сусідська варта», що реалізується у Віті-Поштовій. Цей проект дуже зацікавив присутніх. Також ішлося про реформу інтернатних закладів та необхідність опікуватися майбутнім підростаючого покоління.

Представник підгрупи «Територія» Олександр Семко серед проблем, які впливають на розвиток територій, вияскравив значний рух транспорту по дорогах міста. А також перспективу будівництва центру міста та житлової забудови.

Юлія Скочинська розповіла про напрацювання у підгрупі «Господарство». Серед окреслених проблем: необхідність створення сприятливого інвестиційного клімату для бізнесу, створення робочих місць для більшої кількості людей, щоб жителям громади було зручно жити і працювати в одному місці. Також було висловлено думки щодо формування бюджету громади з метою збільшення надходжень.

Лідія Савенко, розповідаючи про напрацювання у підгрупі «Довкілля», зосередилась на проблемі переробки сміття, з якою місто самотужки не зможе впоратись, та відсутності регулярного екологічного моніторингу.

Учасники засідання жваво обмінювались думками та обговорювали найцікавіші ідеї, сперечалися та обстоювали власну думку.

Опубліковано: 05 вересня 2018, 17:25
Останні новини