Новини

Перше засідання Експертної ради «Бюджет участі в місті Боярка - 2019»

В понеділок, 19 листопада, о 16:00 в сесійній залі Боярської міської ради за адресою: вул. М. Грушевського, 39А відбулося перше засідання Експертної ради за програмою  «Бюджет участі в місті Боярка - 2019».


Третій рік поспіль Бюджет участі стартує з розгляду та обговорення громадських проектів, що будуть корисним для громади та зможуть покращити життя місцян. Обговорення бюджету участі розпочалось з етапу попереднього переглягляду проектів. У цьому році стартувало - 10 проектів на загальну суму 3 млн. 645 тис. гривень.

На початку засідання було затверджено експертну раду, до якої увійшли 11 експертів. 

Секретарем експертної ради було обрано - Олену Сірант.

Головою експертної ради обрано -  Романа Курбонова.

  • Першим громадським проектом, який було винесено на обговорення, став громадський проект №3 "Безкоштовна стерилізація тварин для малозабезпечених громадян".

Представником проекту виступила – Мазурук Аліна.

Під час реалізації проекту планується проведення стерилізації котів та собак за попереднім анкетуванням.
Проект спрямований у першу чергу на формування організованої системи контролю за хатніми тваринами в м. Боярка та зменшення кількості безпритульних тварин, а також спонукає людей до гуманного ставлення до тварин.

Спільним рішенням експертної ради було запропоновано  відправити даний проект на допрацювання, для більш детального уточнення механіки існування проекту та розподілення проектного кошторису.

  • Наступний проект, що був висунутий на обговорення - проект №9 «Просвітницькі посиденьки “Права жінки в пологах та її здоров'я».

Співавтор даного проекту, Анна Петровська зазначила, що відповідно статистиці, найкращим форматом пологів, який забезпечує найвищий рівень здоров'я жінки і дитини, є жінкоцентрований. Автор запропонувала низку заходів, що підвищать обізнаність жінок та працівників пологового м. Боярка з цієї теми задля покращення здоров’я матерів та новонароджених.

Під час обговорення презентації проекту, Анна зазначила про внесені правки до свого проекту щодо назви та відповіла на питання  експертної комісії.

Зауважень до проекту не виникло.

  • Вікторія Ільїна, автор громадського проекту №1, під назвою «Дитячий майданчик "HAPPY KIDS"», під час презентації свого проекту, зауважила, що в місті Боярка хочеться бачити більше вільного простору, де б маленькі мешканці, мали можливість весело проводити час. Адже гра для дитини – це спосіб пізнання світу.

Тому, мета проекту - не лише встановлення дитячого майданчика, а й – очищення території, де розташований великогабаритний смітник з яким люди борються вже не один рік, та подальше облаштування вільного простору для дітей.

У ході обговорення проекту та висунутих запитань автору проекту, експертною радою було запропоновано внести правки до проекту, для подальшої реалізації.

  • Наступний проект, що було винесено на порядок денний – «Школа інноваторів/фасилітаторів освіти м. Боярка», громадський проект № 2

Наталія Чуприна, генератор ідеї щодо створення професійної спільноти інноваторів освіти, має на меті створити команду вчителів та управлінців, які будуть володіти сучасними методами фасилітації освітніх процесів для побудови стратегій розвитку міста, закладів, колективів та практики порозуміння і ефективної взаємодії з можливістю поширення на всю Україну.

Як з’ясувалося у ході обговорення презентації, місто районного значення не може розраховувати на реалізацію даного проекту, через заборону на право фінансувати проектів, що  пов'язані з освітньою сферою, адже це  - компетенція району.

Експертна рада одноголосно запропонувала відправити проект на допрацювання з можливістю внесення змін.

  • Останнім проектом, що розглядався на першому засіданні експертної ради став проект №8 «Скейт-парк біля міського стадіону».

Автор проекту – Артем Гавриш.

Артем, розповів, що в наш час, екстримальні види спорту набувають все більшої популярності серед дітей та молоді. Але, на жаль, спеціалізованих майданчиків для занять у Боярці немає. Облаштування сучасного скейт-парку може вирішить цю проблему.
Цей проект спрямовано саме на розвиток спортивної сфери та залучення до активного способу життя юнацтво та молодь.

Рішенням експертною комісії було запропоновано додати декілька правок та доповнень у проект.


У процесі обговорення  та розгляду проектів, що у недалекому майбутньому будуть винесені на голосування та подальше планування і реалізацію, було запропоновано додаткові правки і зауваження комісії, та доповнення авторів.

Одностайним рішенням голови експертної ради та її членами, було погоджено наступне засідання експертної ради Бюджету участі, що відбудеться вже цього четверга, 22 листопада о 16:00 в сесійній залі Боярської міської ради за адресою: вул. М. Грушевського, 39А , для подальшого ознайомлення з проектами.
 

Опубліковано: 19 листопада 2018, 19:43
Останні новини