Увага! Пташиний грип. Що потрібно знати і чому?
Грип (інфлюенца) птиці (Grippus (influenzae) avium, класична чума птиці, європейська чума птиці) — висококонтагіозна, з гострим перебігом хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.
Уражає курей і качок будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індиків, цесарок, фазанів, гусей, граків, галок, горобців.
Збудник хвороби
РНК-геномний вірус з родини Orthomyxoviridae, роду вірусів грипу А.
Має потенційно високу небезпеку для людини!
У диких птахів не викликає масового захворювання, протікає безсимптомно, проте серед домашньої птиці може викликати важке захворювання та загибель.
Як передається хвороба
Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.
Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі. Вони є природним
резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.
1. Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.
2. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.
3. Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці.
4. Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.
- Вірус може потрапити в організм птиці через дихальні шляхи
- Також, через лапи, а саме: заражену підстилку, землю або воду
- При вживанні контамінованих збудником води та кормів
- Пір'я може бути інфікованим, якщо птиця перебувала в контакті з хворим птахом
Як розпізнати хворобу
Загальні для всіх видів птахів:
- Відмова від корму і води
- Підвищення температури тіла
- Пригнічення
- Порушення координації рухів, парези, паралічі
- Риніт
- Кон'юнктивіт
- Скуйовджене оперення
У курей:
- Ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок)
- Набряк підклювного простору
- Підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках
- Діарея
- Зниження виробництва яєць
- Кашель і чхання
У водоплавних птахів:
- Нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи)
- Помутніння рогівки
- Сліпота
Летальність становить 80 – 100 %
Важливо пам’ятати
Лікування – не розроблено!!!
Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:
✓здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
✓здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
✓інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою
проведення необхідних профілактичних заходів;
✓на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
✓притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
✓утримувати різних види птахів окремо;
✓виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
✓не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
✓проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
✓забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на
спеціалізованих підприємствах;
✓проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
✓проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
✓дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).
Для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.
Що робити
При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) у вашому районі або області!
Контакти територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області |
|
Баришівське районне управління |
(04576) 5-15-33 |
Білоцерківське міськрайонне управління |
(04563) 6-10-23 |
Богуславське районне управління |
(04561) 5-14-97 |
Бориспільське районне управління |
(04595) 6-64-49 |
Бородянське районне управління |
(04577) 5-22-73 |
Броварське районне управління |
(04594) 6-58-60 |
Васильківське районне управління |
(04571) 2-40-23 |
Вишгородське районне управління |
(04596) 2-53-32 |
Володарське районне управління |
(04569) 5-01-35 |
Згурівське районне управління |
(04570) 5-02-94 |
Іванківське районне управління |
(04591) 5-13-93 |
Києво-Святошинське районне управління |
(04598) 5-26-16 |
Кагарлицьке районне управління |
(04573) 5-44-87 |
Макарівське районне управління |
(04578) 5-14-02 |
Миронівське районне управління |
(04574) 5-11-61 |
Обухівське районне управління |
(04572) 5-32-85 |
Переяслав – Хмельницьке районне управління |
(04567) 5-66-42 |
Рокитнянське районне управління |
(04562) 5-22-78 |
Сквирське районне управління |
(04568) 5-18-32 |
Ставищанське районне управління |
(04564) 5-18-85 |
Таращанське районне управління |
(04566) 5-29-54 |
Тетіївське районне управління |
(04560) 6-18-69 |
Фастівське районне управління |
(04565) 5-52-36 |
Яготинське районне управління |
(04575) 5-46-58 |
Ірпінський міський відділ |
(04597) 4-62-40 |
Що станеться коли не повідомити про хворобу
Швидке поширення грипу на певній території призведе до значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.
Контакти при будь-якій підозрі:
Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області тел.: (044) 406-38-13
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, тел.: (044) 279-49-48
Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи, тел.: (044) 377-53-85.