Новини

Знайомство зі старостами Боярської ОТГ

ХТО ТАКІ СТАРОСТИ

Ми вже потроху починаємо звикати, що живемо на території Боярської міської територіальної громади, у Фастівському районі. З набуттям чинності Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», у системі місцевого самоврядування з’явилася нова посадова особа – староста.

Юрисдикція старости здебільшого обмежується територією старостинського округу. Староста має кілька повноважень, які він здійснює за межами старостинського округу, зокрема:

  • участь у пленарних засіданнях Боярської міської ради та засіданнях її постійних комісій;
  • право гарантованого виступу на пленарних засіданнях міської ради, засіданнях її постійних комісій з питань, що стосуються інтересів жителів відповідного села;
  • представлення інтересів жителів відповідного села у виконавчих органах міської ради шляхом участі у засіданнях виконавчого комітету.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає основні функції та чіткі повноваження старост (ст. 541) – це представлення інтересів мешканців села (в т. ч. при отриманні послуг, оформленні документів тощо), участь у підготовці бюджету громади в розрізі свого округу та нагляд за його виконанням, опікування питаннями благоустрою, комунального майна і так далі на території свого старостинського округу.

Відповідно до чинного законодавства, маємо таку систему щодо старост:

  • Рада громади своїм рішенням повинна утворити старостинські округи (тобто визначити, скільки їх є в громаді, їх межі та які населені пункти входять до кожного з них). Варто наголосити: скільки хоче, яких саме – стільки і визначає. Може й взагалі не утворювати, може утворити кілька, кожен з яких включатиме по кілька населених пунктів, а може й утворити в кожному населеному пункті окремий старостинський округ. Звісно, в адміністративному центрі громади староста не призначається;
  • Рада затверджує Положення про старосту, в якому прописує всі питання його діяльності. Положення одне для всієї громади, отже всі старости громади мають рівні права і обов’язки;
  • За поданням голови громади рада затверджує кандидатуру старости на посаду;
  • Староста за посадою входить до складу виконкому громади (п. 4 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). 4 грудня Боярська міська рада своїм рішенням призначила старост населених пунктів Боярської міської територіальної громади.

Пропонуємо познайомитися зі старостами сіл нашої громади.

 

 ВІКТОРІЯ БЕСАРАБЕЦЬ, староста с. Тарасівка та Нове

«Призначення мене старостою сіл Тарасівки та Нового – надзвичайно відповідальний та важливий крок в моєму житті. Щиро хочу реалізувати бажання моїх односельців жити в затишній, безпечній, чистій, з розвиненою інфрастуктурою Боярській громаді. Знаю точно, цього можна досягти сумлінною працею, креативністю, наполегливістю та цілеспрямованістю, що саме і збираюсь робити на посаді старости.

У нас попереду складна робота, можливо, доведеться ухвалювати складні та непопулярні рішення, цікаві проєкти, реалізовувати плани та ідеї. Але все можливо. Сподіваюся, що ми зможемо разом зробити наші села такими, в яких не соромно буде жити нам та наступним поколінням.

Вірю і знаю, що Тарасівка та Нове готові змінюватись на краще, і цей шлях я хочу пройти разом з Вами».

Біографічна довідка

Народилася 18 червня 1985 року в с. Тарасівка. 2000 року закінчила Тарасівську середню школу. 2008 року здобула вищу освіту в Міжрегіональній Академії управління персоналом та має кваліфікацію магістра з обліку та аудиту.

2016 року пройшла навчальний курс вищого навчального закладу «Міжнародний інститут менеджменту» за програмою «Школа Мерів», де отримала свідоцтво про підвищення кваліфікації.

2016-2017 рр. здобувала досвід в Муніципалітетах Польщі, Румунії та Угорщини в рамках програми «School of Mayors».

2019 року закінчила Національний університет біоресурсів та природокористування України, де здобула ступінь магістра за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».

2015-2020 рр. – депутат, секретар Тарасівської сільської ради VII скликання. Заміжня, разом з чоловіком виховують двох дітей.

 

ВІКТОРІЯ САВЧИН, староста с. Новосілки

«На посаді старости маю план дій та завдань, над якими працюватиму:

  • Дбати про соціальний захист малозабезпечених сімей та людей похилого віку, надавати їм повний спектр послуг;
  • Поетапно вирішити питання благоустрою села, а саме: здійснення капітального ремонту водомережі, безперебійне освітлення вулиць, встановлення дитячого майданчика, кронування та видалення старих та небезпечних дерев, благоустрій кладовища.
  • Вирішити питання транспортного сполучення Новосілки-Боярка.
  • Домогтися проведення капітального ремонту школи, дитячого садочка, адміністративного приміщення; будівництва нових доріг, а також проводити ремонт існуючих доріг».

Біографічна довідка

Народилась 13 червня 1981 року в селі Плужне Ізяславського району Хмельницької області. Вищу освіту здобула в НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», має спеціальність «Соціолог» та «Соціальний працівник».

2003-2012 – заступник начальника відділу профорієнтаційної роботи в Святошинському районному центрі зайнятості, м. Київ.

2012-2014 – соціальний працівник в Макарівському районному Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

2014- 2017 – директор будинку культури в селі Новосілки, а також за сумісництвом головний бухгалтер СОК «Аква-Сервіс» з 2014 по 2019 рік.

2018-2020 рр. – соціальний працівник в Новосілківській сільській раді.

 

ТЕТЯНА ЯКИМЧУК, староста с. Малютянка та Іванків

«Малютянка та Іванків – це прекрасні мальовничі села у складі Боярської міської територіальної громади, де проживають гарні, розумні та працьовиті люди. Але є в селах і актуальні питання – це відсутність дитячого садочка, якісного електропостачання, медичного обслуговування та лікарів амбулаторії, води в криницях і упорядкованих ставків, навіть вивіз побутового сміття на постійній основі є невирішеним.

Потрібно багато працювати та багато зробити для поліпшення життя людей. Тому буду намагатися разом з односельцями, депутатами та головою ОТГ знаходити шляхи вирішення цих проблем, щоб у наших селах Малютянка та Іванків було комфортніше жити».

Біографічна довідка

Народилася 20 липня 1972 року. З народження і дотепер проживає в с. Малютянка / Іванків/.

1989 р. закінчила Глевахівську ЗОШ І-ІІІ ст. Вищу освіту здобула 1994 р. у Національному університеті харчових технологій.

1994-2000 – інженер по устаткуванню Київського державного заводу дитячого харчування.

З 2003 р. – контролер відділу контролю ЗАТ «Оболонь». Заміжня, виховує двох дітей.

 

ОЛЕКСІЙ ТРЕТЯКОВ, староста с. Княжичі

«Моє бачення розвитку села передбачає вирішення найбільших проблем. Зокрема, ремонт аварійних об’єктів (дахи, водопровід); облаштування ділянок для роздільного збору побутового сміття, налагодження вивозу сміття на постійній основі; благоустрій кладовища з кронуванням аварійних дерев.

Збільшення кількості місць у дошкільному навчальному закладі, ремонт навчальних закладів, запровадження та розвиток спортивних секцій та різноманітних гуртків. Облаштування вуличного освітлення.

Капітальний ремонт амбулаторії в с. Жорнівка, підтримка та заохочення медичних працівників. Налагодження роботи аптеки в постійному режимі.

Заохочення розвитку сільського господарства. Підтримка досліджень історичної спадщини. Підтримка рекреаційних ресурсів та розвиток туристичної інфраструктури.

Підтримка релігійної громади».

Біографічна довідка

Народився 9 березня 1971 року в с. Княжичі. З 1978 по 1990 рр. навчався в Потіївській спеціальній школіінтернаті Радомишльського району Житомирської області. Інвалід з дитинства, ІІ група інвалідності.

1992 р. закінчив Харківський обліково-економічний технікум і здобув кваліфікацію бухгалтера-економіста.

1992-1994 – диспетчер автогаража в радгоспі «Княжичі».

2002-2007 – різноробочий у ТОВ «Плеяда». 2007-2010 – завідувач складу в СФГ «Плай».

2007-2010 займався виготовленням залізобетонних виробів.

2010-2015 – депутат Княжицької сільської ради.

2015-2018 – оператор АЗС.

З 2014 р. займається організацією та доставкою гуманітарної допомоги воїнам АТО. З 2010 року і донині бере активну участь у громадському житті сіл Княжичі та Жорнівка.

Одружений, має двоє дітей.

 

ОЛЕСЯ БОНДАРЕНКО, староста с. Забір’я

«У 2017 році Забірська сільська рада підтримала пропозицію Боярського міського голови Олександра Зарубіна про створення Боярської ОТГ, яку відстоювали впродовж 3 років. І зараз вітаю всіх нас, ми – в Боярській міській територіальній громаді!

Після призначення мене на посаду старости села Забір’я, моя діяльність і надалі буде спрямована на реалізацію пріоритетних напрямів розвитку громади, зокрема в частині розвитку старостинського округу села Забір’я:

- безпосередня взаємодія із мешканцями села щодо вирішення їх соціально-побутових питань;

- сприяти розвитку сучасної освіти, культури та спорту, а також наданню належного медичного обслуговування;

- вдосконалити інфраструктуру та благоустрій території.

Вірю у світле майбутнє Боярської громади! Ми варті того, щоб усі сподівання, плани та проєкти розвитку з покращення добробуту жителів громади стали реальністю».

Біографічна довідка

Народилася 24 травня 1983 року в с. Забір’я. 2000 р. закінчила Забірську загальноосвітню школу, 2005 р. – Київський медичний коледж ім. П. І. Гаврося та здобула кваліфікацію «Фельдшер».

2005-2006 – акушерка в Забірській медамбулаторії.

У 2006 році обрана депутатом Забірської сільської ради, з числа депутатів обрана секретарем Забірської сільської ради V скликання.

У 2010 році обрана депутатом Забірської сільської ради, з числа депутатів обрана секретарем Забірської сільської ради VI скликання.

У 2011 році закінчила Національний університет державної податкової служби України та здобула кваліфікацію магістра з фінансів.

У 2015 році обрана Забірським сільським головою VIІ скликання.

 

ОЛЕНА ГРИШУТІНА, староста с. Жорнівка

«Село Жорнівка понад 50 років було підпорядковане Княжицькій сільраді та не отримувало достатньої уваги. Нині нам випала унікальна можливість – мати власне представництво в Боярській громаді. Староста представляє інтереси сільських мешканців в раді громади, тому відчуваю велику відповідальність перед односельцями на цій посаді.

Говорити про великі плани трохи зарано. Адже ми всі опинилися в нових умовах і на наші плечі лягає непростий перехідний період реформування системи місцевого самоврядування. Очікую, що ґрунтовні знання, професійний досвід та щире бажання членів команди виконкому та Боярської ради дозволять пройти цей шлях, не завдавши значних незручностей жителям громади.

Проблематика нашого села напряму пов’язана зі станом об’єктів соціальної інфраструктури, вони потребують суттєвого відновлення або ж зведення наново. Вуличне освітлення є не скрізь. Доведеться також з нуля організовувати цивілізоване поводження із побутовими відходами тощо. Маю надію, що стану для односельчан надійним провідником між ними і міською радою. Не змарную можливості якісно та ефективно донести потреби села і захистити інтереси жорнівчан у Боярській ОТГ».

Біографічна довідка

46 років, проживає в с. Жорнівка. Разом з чоловіком виховує двох доньок.

1993 р. закінчила із відзнакою Український республіканський технікум Мінсільгосппроду України, за фахом – агроном.

1990-1998 рр. – секретар-машиністка в «Укртурзабезпечення».

З 1998 і донині працювала в сімейному приватному господарстві.

Брала активну участь у волонтерському русі.

Спільно з жорнівчанами ініціювала створення та очолила Громадську раду при Княжицькій сільраді. У 2019 році брала участь у проекті Інституту громадянського суспільства «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ».

 

ЛЮБОВ ПАЗЮРА, староста с. Дзвінкове та Перевіз

«Усвідомлюю свою відповідальність перед жителями населених пунктів Дзвінкове та Перевіз, в одному з яких проживаю я та моя родина і з якими пов’язую своє майбутнє.

З вашою підтримкою, шановні земляки, готова працювати чесно, відповідально і на перспективу. Добре знаю про проблеми і здобутки наших чудових сіл.

Моєю головною метою є забезпечення розвитку села Перевіз та села Дзвінкове. Я відкрита до спілкування з усіма, ваші виважені пропозиції будуть враховані.

Впевнена, що сильна та громада, де існує єдність».

Біографічна довідка

Народилась 14 листопада 1980 року в смт. Бородянка Київської області. 1995 р. закінчила Леонівську неповносередню школу Іванківського району Київської області, Малинський лісотехнічний технікум, має кваліфікацію техніка лісового господарства. 2017 р. здобула вищу освіту у Національному університеті біоресурсів і природокористування України за спеціальністю «Право».

З 01.07.2004 року по 21.02.2011 року працювала в ДП «Києво-Святошинське УЕГГ ВАТ «Київоблгаз».

З 22.02.2011 по 24.11.2020 року – секретар Дзвінківської сільської ради Васильківського району Київської області.

Заміжня, має доньку.

 

 

Опубліковано: 22 грудня 2020, 12:12
Останні новини