Новини

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

24 березня щороку відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме в цей день в далекому 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє це захворювання.


Туберкульоз — це інфекційне захворювання, яке передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо.


Люди, які живуть із таким діагнозом, не складають небезпеки для оточення та в побуті, якщо дотримуються вимог інфекційного контролю. Після двох тижнів протитуберкульозної терапії, хворий не виділяє збудника хвороби.


Вкрай важливо пам’ятати головне правило: якщо занедужали (тривалий кашель, температура, нічний піт, схуднення без причини, втома) – не зволікайте з візитом до лікаря. Звертайтеся до будь-якого найближчого медзакладу. Якщо лікар запідозрить хворобу, вас скерують до профільного фтизіопульмонологічного центру. Сучасне цифрове обладнання допоможе за лічені години встановити збудник інфекції та чутливі до нього антибіотики.


Ефективна профілактика туберкульозу – вакцинація БЦЖ. Тому ще в пологових будинках, на 3-й день, немовлятам проводять щеплення проти цієї інфекції. Методами його раннього виявлення залишаються туберкулінодіагностика (проба Манту) серед дітей до 14 років, дорослим слід регулярно проходити флюорографію.

І головне: пам’ятайте – туберкульоз  виліковний за умови його раннього виявлення і своєчасно розпочатого лікування , яке за жодних обставин не можна переривати. Бережіть здоров’я і життя. Квітни, а не хворій!

Опубліковано: 24 березня 2024, 11:45
Останні новини