Новини

У суботу пройшло громадське обговорення щодо об’єднання Боярки та Забір’я в ОТГ

У суботу, 18 листопада, в Будинку культури села Забір’я відбулося громадське обговорення щодо можливого об’єднання Боярки та села Забір’я в Боярську об’єднану територіальну громаду з центром у місті Боярка.

На початок засідання офіційно зареєстровано 80 жителів села Забір’я. Але якщо взяти до уваги всіх присутніх, у тому числі представників Боярської міської ради, Києво-Святошинської районної та Київської обласної ради та незареєстрованих учасників, то кількість присутніх у два рази більша.

На обговорення було поставлене єдине питання: «Прийняття пропозиції Боярської міської ради щодо добровільного об’єднання Боярської міської ради та Забірської сільської ради в Боярську об’єднану територіальну громаду з центром у місті Боярка». Але щоби дійти до голосування знадобилося понад три години виступів та, деякими місцями, запеклих дебатів.

Спершу слово було надано ініціаторам обговорення — Боярській міській раді, від імені якої виступив міський голова Олександр Зарубін.

Виступ міського голови Боярки Олександра Зарубіна на громадських обговореннях щодо об'єднання Боярки та Забір'я в Боярську територіальну громаду з центром в місті Боярка

Олександр Олександрович розповів, що Боярка вже 2 роки займається питанням об’єднання в територіальну громаду. Пропозиції надсилалися Тарасівці, Віті Поштовій, Малютинці. Але дальше обговорень та круглих столів справа не дійшла.

Чому так? Існує велика кількість перепон на шляху створення ОТГ із центром у Боярці. По-перше, це небажання депутатів сільських рад йти на нові вибори, що потягне за собою втрату влади та впливу. По-друге, це страх сільських громад об’єднуватися з містом. Села хочуть формувати ОТГ із рівними собі. Як зазначили учасники обговорення, це допоможе зберегти ідентичність села та дасть змогу більше впливати на долю майбутньої ОТГ.

Проте Олександр Зарубін переконаний, що найбільшого успіху та прогресу можна досягти, якщо буде створена Боярська об’єднана громада саме з центром у Боярці. Для підтвердження свої слів він представив презентацію «Бюджет об’єднаної територіальної громади з центром у місті Боярка (орієнтовані розрахунки на основі даних за 2016 рік)», де навів економічні показники, перспективи розвитку, можливості та гарантії для сіл, у тому числі Забір’я.

У подальшому обговоренні приймали участь депутати обласно, районної ради, сільський голова села Забір’я та місцеві жителі. В тому числі і Ткачук Анатолій Федорович - один із батьків реформи децентралізації, який на основі досвіду чітко окреслив головні плюси об’єднання в ОТГ з центром в місті.

Виступ Ткачука Анатолія Федоровича на громадських обговореннях щодо об'єднання Боярки та Забір'я в Боярську територіальну громаду з центром в місті Боярка

Наприкінці зібрання було проведено голосування про «Прийняття пропозиції Боярської міської ради щодо добровільного об’єднання Боярської міської ради та Забірської сільської ради в Боярську об’єднану територіальну громаду з центром у місті Боярка» — 19 за об’єднання, 47 проти. Рішення не прийнято.

Але варто нагадати, що результати громадських обговорень носять рекомендаційний характер, а остаточне рішення залишається за Забірською сільською радою.

 

Опубліковано: 20 листопада 2017, 16:48
Останні новини