Новини

У Боярці вшанували Івана Андруха

20 жовтня 2019 року у Боярці по вулиці Івана Андруха відбулося відкриття та освячення анотаційної гранітної дошки на його честь.

Чин освячення дошки та панахиду за Іваном Андрухом відслужив настоятель храму на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці у Боярці (вул. Будаївська) протоієрей Василь Бумба.

Після освячення перед присутніми виступив видатний кобзар, народний артист України, почесний мешканець Боярки Тарас Компаніченко.

Почесну варту біля меморіальної дошки несли військово-історчні реконструктори з ВІК «172 полк» Владислав Бургонський та Владислав Садовий.

Історик та краєзнавець, депутат Боярської міської ради Андрій Ковальов розповів про долю сотника Івана Андруха. Також виступили племінниця сотника Івана Андруха – Надія Макулович та Оксана Бас-Кононенко - благодійниця виготовлення меморіальних дошок на честь Івана Андруха. Виготовив меморіальні дошки майстер-каменяр, пластун Андрій Радчук.

Того ж дня громада навідала відреставровані могили дружини сотника Івана Андруха, вчительки української мови – Теодосії Довгич та доньки Галини Андрух-Довгич, які знаходяться на старому міському цвинтарі по вулиці Лікарняній у Боярці.

Довідка:

16 лютого 2016 році Боярська міська рада відповідно до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» перейменувала 38 вулиць, зокрема вулицю Серафімовича, яка була названа на честь більшовицького пропагандиста, перейменована на честь сотника Армії УНР Івана Андруха. Його доля тісно пов'язана з Бояркою.

19 листопада 1918 року загін Січових стрільців під командуванням Івана Андруха після бою під Мотовилівкою зайняв станцію Боярка. Наступного дня до Боярки переїхав штаб Січових стрільців на чолі з Євгеном Коновальцем. Тут у Боярці Іван Андрух познайомився з місцевою дівчиною Теодосією Довгич, у яку закохався. Наприкінці 1920 року Іван Андрух, вже як підпільник і розвідник Української військової організації за завданням Євгена Коновальця повернувся на Київщину, у Боярку до Теодосії Довгич. У 1921 році у них народжується дочка Галина. Того ж року українського розвідника Івана Андруха заарештували та розстріляли чекісти. Його поховано ймовірно на Лукянівському цвинтарі.

Опубліковано: 21 жовтня 2019, 17:03
Останні новини