Новини

СЛОВО МЕРА "ЗНОВУ ПРО ЗЕЛЕНІ ЗОНИ"

 

Впродовж останніх тижнів тема будівництва у парку ім. Шевченка стала топ-новиною для значної частини жителів Боярки. Саме цей парк впродовж каденції команди міського голови Олександра Зарубіна став осередком для проведення численних загальноміських, районних і державних свят, фестивалів та заходів. Саме з будівництва у парку алеї, яка за цей час так полюбилася жителям, розпочалися перші кроки у розбудові міста.

І ось як з ясного неба новина: у парку розпочинають будівництво! Про збереження зелених зон Боярки і, зокрема, про парк ім. Шевченка – у розмові з міським головою Олександром Зарубіним.

– Сьогодні я хочу поговорити з жителями не лише про парк, а й взагалі про зелені зони міста. Коли ми йшли на вибори, то обіцяли людям, що будемо зберігати всі зелені зони, парки, сквери. І мені є що сказати громаді, адже за цей період нами було зроблено чимало. З генерального плану, що розроблявся попередніми каденціями влади, нами було прибрано 10 га лісу за Центральною районною лікарнею, які планувалося ввести в межі міста для будівництва кардіологічного центру та інших споруд.

– Тобто, ситуація з парком ім. Шевченка стала болісним уроком для влади?

– Це був усвідомлений крок. Тепер ми вже знаємо, як це буває: землю виділяють для одного, а будують щось інше. Завдяки цьому ліс залишиться лісом, а не стане будівельним майданчиком для зведення нових висоток.

Що стосується власне зелених зон Боярки, ми теж підходимо до цього ґрунтовно. Виготовлено відповідну документацію і зроблено необхідні кроки, в результаті яких парк Перемоги вже має статус парку. Будь-яке будівництво у ньому неможливе. До речі, було повернуто до власності громади міста ділянку парку, де розташовано танцмайданчик.

Розпочато роботу щодо офіційного встановлення меж та визначення статусу парку ім. Шевченка, адже до цього він не був парком де-юре.

Триває робота щодо оформлення документів по скверах. Хочеться зробити так, щоб унеможливити в подальшому зміну цільового призначення цих зелених зон. Маю на увазі два сквери: по вул. Сагайдачного та по вул. Маяковського.

Відкрито кримінальне провадження щодо повернення до комунальної власності трикутної земельної ділянки на початку вул. Пушкіна та організації там міського скверу. Цю ділянку свого часу було з порушенням виділено у приватну власність та вже декілька разів перепродано.

– Олександре Олександровичу, боярчани добре пам’ятають, що одним із перших Ваших кроків при владі стало призупинення зведення житлових будинків у парку. Що сталося, Ви раптом «розлюбили» парк ім. Шевченка?

– Повертаючись до парку ім. Шевченка, хочу розповісти громаді правду як вона є щодо цього питання.

Одразу після мого обрання міським головою, я зустрівся із забудовником. У результаті було досягнуто домовленості щодо призупинення будівництва житлових будинків. Натомість я пообіцяв забудовнику знайти інвестора, який викупив би у нього документи на ділянку і взявся за спорудження не багатоквартирних будинків, а спортивно-розважального комплексу. Як і передбачалося ще в 2010 році, коли ділянку в парку було передано в довгострокову оренду з правом будівництва об’єктів спортивно-розважального спрямування.

На жаль, за півтора роки знайти інвестора не вдалося і знову постало питання: що робити далі. На це питання у мене нині немає відповіді. Відстрочувати будівництво я вже не маю змоги.

Кажу як є: інвестори нині не хочуть вкладати кошти у будівництво спортивно-розважальних закладів. Для цього є причини як загальнодержавного масштабу, так і особливості нашого міста. Ми пробували працювати з європейськими інвесторами, але це дуже важко – кожен інвестор хоче вкладати гроші в об’єкт, який максимально швидко почне приносити прибуток.

– Отже, завадити будівництву не можна?

– Законність будівництва була нами достеменно вивчена. Забудовник має на руках всі необхідні документи і цілком законне право розпочати роботи.

Ділянку передано в оренду ще в 2010 році. Усі дозволи та документи забудовник має. На початку 2014 року ними отримана декларація на будівництво. Зауважте: забудовник вже сім років сплачує орендну плату за землю. Впродовж цього часу вони будівництво не розпочинали, але зараз я не маю важелів впливу, щоб заборонити чи зупинити це будівництво.

Після вивчення всіх документів, нам залишається простежити за тим, щоб будівництво проводилось виключно в межах старого фундаменту, тобто на виділеній території – 0,7 га. Жодного метра землі у межі парку ми не дозволимо зайняти. Ми бачимо, що огорожу встановлено виключно навколо відведеної забудовнику ділянки.

Детальний план території було розроблено на територію майже 3 га. Там було заплановано тенісні корти, майданчики, стежинки, площадки і таке інше. І зараз навколо цього питання тривають спекуляції. І щоб уникнути цього, досягнуто домовленості щодо будівництва у виділених 0,7 га. А також щодо благоустрою прилеглої території: відновлення доріжок, освітлення, можливо, частини огорожі з боку вул. Б. Хмельницького.

Постійно спостерігається відтік молодого платоспроможного населення. У результаті населення нашого міста складається з 65 відсотків пенсіонерів.

У Боярці тривалий час житло не будувалось, тому великою проблемою є відтік платоспроможного населення. Це, до речі, ще одна причина того, що інвестори відмовляються вкладати гроші в Боярку. Починаючи з 2005 року, коли в країні був будівельний бум, люди активно брали кредити, купували або будували житло у Святопетрівському, Вишневому, Петропавлівській та Софіївській Борщагівках, Ірпені та навіть у Тарасівці, але не в Боярці.

Треба думати і про громадський простір, інфраструктуру, соціальні об’єкти, а житлове будівництво – це основа розвитку міста. Тому, переконаний, не треба цього боятися.

Опубліковано: 22 серпня 2017, 13:48
Останні новини