РЕФОРМА ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ТРИВАЄ
Здоров’я дітей – це беззаперечний пріоритет для батьків та держави в цілому. Одним із важливих компонентів цієї системної роботи є впровадження реформи шкільного харчування.
На останній 64 сесії Боярської міської ради ухвалено рішення «Про затвердження Операційного плану заходів з реалізації у закладах загальної середньої освіти Боярської міської територіальної громади Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року».
Це рішення прокоментувала заступниця Боярського міського голови Наталія Ульянова.
«Розробка і затвердження Операційного плану – це важливий крок на шляху реформування шкільного харчування. Цьому передувала значна робота. 14 березня 2024 року на сесії Боярської міської ради було затверджено Програму реформування системи харчування в закладах загальної середньої освіти. Потім ми мали розробити операційний план заходів. Як профільний заступник Боярського міського голови я разом з управлінням освіти Боярської міської ради неодноразово відвідували різноманітні заходи, семінари, а також форум щодо реформування шкільного харчування.
І тепер ми можемо говорити у перспективі про повну модернізацію харчових блоків усіх закладів загальної середньої освіти до базового рівня. Але починати потрібно зі створення опорного харчоблоку, який зможе забезпечити харчуванням учнів навчального закладу, де він розташований, а також забезпечити видачу готової продукції в інші заклади.
Навіть базовий рівень харчоблоку відповідно до вимог системи здорового харчування потребує повної заміни обладнання та устаткування на існуючих харчоблоках.
На території нашої громади з врахуванням нинішнього стану базовим може стати харчоблок БАЛ «Гармонія». Опорним може стати харчоблок БАЛ «Престиж» з підопорним закладом БАЛ «Інтелект».
Відповідно до Стратегії, з 1 січня 2025 року на території нашої громади розпочато безплатне харчування учнів 1-4 класів. Вже з 1 вересня 2025 року держава планує запровадити безоплатне харчування всіх учнів шкіл. Тому нашій громаді необхідно вже зараз готуватися до цього.
Операційний план передбачає реалізацію певних заходів. Зокрема, необхідно виготовити проєктно-кошторисну документацію, щоб отримати державну субвенцію на реконструкцію. Йдеться про опорний харчоблок в БАЛ «Престиж», пункт видачі в підопорному БАЛ «Інтелект» та базовий харчоблок у БАЛ «Гармонія». І це лише перший етап.
Потрібно підготуватися до того, що 1 вересня в шкільну їдальню прийдуть обідати всі учні. Попередньо ми вивчили потреби всіх харчоблоків у закладах освіти громади з урахуванням реформи, щоб згодом кожен із них досяг базового рівня.
Реформа вимагає від шкільних харчоблоків наявності вентиляції, освітлення, сучасного кухонного обладнання, посуду. І це лише невеличка частинка завдання, яке стоїть перед нами».
Нагадаємо, що 27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Документ визначає план дій, пріоритетні напрями роботи та операційні завдання на цей період.
Основна мета реформи, розпочатої у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської, – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.
У 2025 році має відбутися масштабування реформи на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів.
Зокрема, йдеться про стратегічні цілі реформи:
- Достатність фінансового ресурсу у замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
- Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
- Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
- Свідоме обрання українцями здорового харчування.
Стратегічна мета реалізації цих чотирьох цілей – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування у дітей і дорослих.