Новини

Прозорість міст. Прогрес твого міста онлайн

В Україні триває реформа децентралізації, і як результат – більше влади та фінансових ресурсів передаються на рівень органів місцевого самоврядування. Це є ризиком для збільшення корупції на місцевому рівні. Тому дуже важливим є підвищення прозорості міст, адже без цього вся користь від децентралізації може бути даремною.

Проект «Побудова прозорих міст в Україні» - це подолання корупції в місцевих органах самоврядування та дотримання найкращих практик в прозорості та підзвітності. Кожен житель міста може прослідкувати продаж комунального майна, адже засідання є відкритим для всіх, моніторинг грантів, що виділяє місцева влада, процедура обрання державних службовців стає чіткою та публічною. 

Програма прозорості міст проводить моніторинг 100 найбільших міст України та займається розробкою на рівні місцевого самоврядування.  

Боярка приєдналась до проекту «Прозорих міст» в 2017 році. За цей час місто змогло досягнути значних успіхів. З 95 місця в рейтингу, опинившись на 20-му серед 100 найбільших міст в Україні!

Всі міста виміряні за 91 показником, які характеризують 13 сфер. Кожна з них має різну вагу в рейтингу. На сайті можна прослідкувати скільки відсотків надається місту з різних показників, серед яких:   

  • Інформація про роботу органів місцевої влади – оцінується кількість, якість та вчасність викладення документів, контактних даних та графіка роботи місцевої влади на її сайті. 
  • Закупівлі  – оцінується рівень оприлюднення та деталізації інформації  про закупівлі  місцевої влади.
  • Бюджетування та контракти – оцінується оприлюднення про бюджет міста, наявність бюджетів за минулі роки та звітність з виконання.
  • Землекористування та будівельна політика – оцінується прозорість в оприлюдненні документів щодо використання земель, прозорість роботи земельної комісії.
  • Комунальні підприємства – оцінується наявність наглядових рад, фінансової звітності та аудиту на комунальних підприємствах.
  • Комунальне майно – оцінується процес продажу чи оренди комунального майна, наявність інформації про нього.  

Рейтинг прозорості свого міста можна простежити на сайті : https://transparentcities.in.ua/

Опубліковано: 19 березня 2018, 09:01
Останні новини