Новини

Міська влада вимагає відповідей

У Боярці на перехресті вул. Незалежності та вул. Б. Хмельницького 4 червня 2019 року близько 9 год сталася ДТП за участю автобуса «Мерседес», що обслуговує приміський регулярний маршрут № 742, автобуса «Богдан», що обслуговує приміський регулярний маршрут № 720, а також легкового автомобіля «Шкода».

За свідченнями очевидців, автобус «Мерседес», рухаючись по другорядній смузі вул. Б. Хмельницького, не виконавши вимоги дорожнього знаку 2.1 «Дати дорогу», виїхав на перехрестя з вул. Незалежності, де на великій швидкості вдарив автомобіль «Шкода», який, втративши управління, зіткнувся з автобусом «Богдан».

На місці події працювали група реагування патрульної поліції Києво-Святошинського відділу поліції, слідчо-оперативна група, рятувальники, медики.

За інформацією Києво-Святошинського відділу Поліції ГУНП в Київській області, у результаті ДТП 26 людей отримали травми різного ступеню тяжкості. Майже усі потребували медичної допомоги. Наразі, троє з них знаходяться у важкому стані і перебувають в реанімаційному відділенні.

Водій автобусу «Мерседес» затриманий у порядку ст. 208 КПК України.

Маршрутний автобус «Мерседес» вилучено у якості речового доказу і поміщено на майданчик тимчасового тримання.

За даним фактом працівниками Слідчого управління поліції Київщини відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо оголошення підозри водієві та обрання йому міри запобіжного заходу.

Боярський міський голова Олександр Зарубін звернувся до Київської обласної державної адміністрації, Державної служби України з безпеки та транспорті та Генеральної прокуратури України з відповідним листом. Цитуємо:

«З метою недопущення подальших порушень законодавства з боку ТОВ «КЛАЙТ», а також уникнення травмування та загибелі пасажирів на регулярному приміському маршруті загального користування «Боярка – Київ АС «Дачна» через Петрівське», від імені всіх постраждалих пасажирів та всієї громади міста Боярка, ВИМАГАЄМО:

1. Від Київської обласної державної адміністрації, як Організатора пасажирських перевезень:

  • ініціювати позачергову перевірку дотримання умов Договору, укладеного з ТОВ «КЛАЙТ» на обслуговування маршруту № 742;
  • розірвати в односторонньому порядку Договір з ТОВ «КЛАЙТ» та призначити автомобільного перевізника на цьому маршруті у порядку передбаченому чинним законодавством;
  • ініціювати внесення змін до паспорту приміського автобусного маршруту загального користування № 742 «Боярка – Київ АС «Дачна», через Петрівське», в частині зміни схеми автобусного маршруту, розкладу руху автобусів та інших супутніх документів, передбачити на схемі маршруту облаштування кінцевої зупинки із облаштуванням диспетчерського пункту і туалету.

2. Від Укртрансбезпеки, як центрального органу виконавчої влади України, який реалізує державну політику у сфері безпеки на автомобільному транспорті загального користування:

  • провести позапланову перевірку субєкта господарювання ТОВ «КЛАЙТ», щодо додержання ним вимог законодавства про транспорт;
  • провести позапланову перевірку субєкта господарювання ТОВ «КЛАЙТ», щодо додержання ним ліцензійних умов під час провадження господарської діяльності.

3. Від Генеральної прокуратури України: здійснити нагляд за дотриманням законності виконання вищевказаних вимог законодавства, органів місцевого самоврядування, а також громадян України».

Варто зазначити, що автобус «Мерседес» на момент аварії знаходився не на маршруті, що офіційно затверджений у паспорті автобусного маршруту загального користування № 742 «Боярка – Київ АС «Дачна» через Петрівське».

За офіційними даними, автобусний маршрут загального користування № 742 обслуговує перевізник ТОВ «КЛАЙТ», згідно з додатковою угодою від 15.11.2018 року № 139 до договору від 28.03.2013 року № 120708-15 про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування (далі – Договір), укладеного з організатором перевезень – Київською обласною державною адміністрацією.

Боярська міська рада вимушена вкотре звертатися до повноважних органів щодо вжиття невідкладних заходів з приведення господарської діяльності перевізника ТОВ «КЛАЙТ» до вимог чинного законодавства.   

З 2017 року Боярська міська рада регулярно повідомляє про численні порушення законодавства про автомобільний транспорт, про благоустрій населених пунктів, санітарно-гігієнічних норм, які допускаються водіями автобусів на маршруті № 742.

Відповідно до п. 1.2 Договору, Перевізник забезпечує якісні, безпечні та в повному обсязі перевезення пасажирів, виконує вимоги законодавства України, нормативно-правових актів, що регулюють діяльність пасажирського автомобільного транспорту, умов перевезень визначених Організатором та цим Договором.

У порушення умов Договору та вимог нормативно-правових актів:

  • На момент скоєння вищевказаної ДТП, автобус «Мерседес» рухався не за схемою автобусного маршруту № 742, що передбачена відповідним паспортом.
  • У перевезенні пасажирів задіяні транспортні засоби, які переобладнані з вантажного рухомого складу, а також з кількістю сидячих місць менше 19 (на фотографіях з місця ДТП видно, що майже всі пасажирські сидіння відокремлені від підлоги та їх кількість не відповідає заявленій в Договорі мінімальній кількості місць).
  • Транспортні засоби розміщуються біля кінцевої зупинки з порушеннями Правил дорожнього руху в частині розміщення транспорту на проїзній частині, вимог зупинки та стоянки транспортних засобів. Часто створюються аварійно небезпечні ситуації біля пішохідного переходу, а також біля в’їзду до медичного закладу. 
  • На кінцевій зупинці біля Центральної районної лікарні Києво-Святошинського району не створено належних санітарно-побутових умов для водіїв та лінійних працівників. Автобуси розміщуються вздовж паркану лікарні по вул. Соборності. Територія відстою постійно засмічена. Свої фізіологічні потреби водії справляють біля лікарні в гаражах.
  • Під час перевезення пасажирам не видаються квитки. Не отримуючи квитки за проїзд на маршруті № 742, вони є незастрахованими від нещасних випадків.
  • На маршруті не передбачено роботу транспортного засобу, який пристосований для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Відповідно до вищевикладеного, ТОВ «КЛАЙТ» щоденно порушуються умови Договору з Організатором перевезень: пп. 2.3.1, 2.3.2, 2.3.6, 2.3.7, 2.3.9, 2.3.11, 2.3.12, 2.3.15, 2.3.19, 2.3.23, 2.3.31, 2.3.34; пп. 20-22, 28, 32, 41 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту.

Згідно із п. 2.2.3 та п. 5.7.1 Договору, Організатор має право достроково в односторонньому порядку розірвати цей Договір з Перевізником у випадках та порядку, передбачених цим Договором та законодавством України.

Згідно із п. 4.1 Договору, контроль за виконанням Перевізником умов Договору здійснюється Організатором.

Що стосується облаштування місця відстою/стоянки транспортних засобів маршруту № 742 в м. Боярка, такого місця, яке б відповідало нормам безпеки дорожнього руху, а також санітарним нормам поблизу кінцевої зупинки, згідно з паспортом приміського автобусного маршруту, не існує.

Для вирішення цього питання, Боярська міська рада провела громадські слухання, аналіз транспортної інфраструктури міста, а також пошук відповідної території для розміщення достатньої кількості транспортних засобів. На основі отриманої інформації сформована пропозиція перенесення кінцевої зупинки маршруту № 742 до дитячого спеціалізованого (спеціального) санаторію «Барвінок».

При подовженні маршруту, спостерігається економічна та соціальна доцільність у забезпеченні віддалених частин міста громадським транспортом. Крім того, перенесення кінцевої зупинки вирішить питання безпечної організації дорожнього руху біля Центральної районної лікарні Києво-Святошинського району, а також забезпечення виконання санітарних норм. Зазначена пропозиція одноголосно прийнята громадою міста, про що складені відповідні протоколи громадських слухань.

Між ТОВ «КЛАЙТ» та Організатором перевезень на обслуговування маршруту № 742 укладено додаткову угоду до 27.03.2023 року. Це свідчить про те, що численні пропозиції та зауваження Боярської міської ради, а також скарги мешканців м. Боярка не просто не беруться до уваги, а прямо ігноруються. ДТП, яка сталася з вини водія автобусу «Мерседес», є закономірним результатом ігнорування вимог чинного законодавства, а також органів місцевого самоврядування.

Опубліковано: 10 червня 2019, 10:58
Останні новини