Новини

Звільнитися від корупції - старт антикорупційної стратегії міста Боярка

Боярка впевнено рухається до максимальної прозорості у роботі органів місцевого самоврядування. Нещодавно зроблено черговий крок до звільнення від такого ганебного явища як корупція.

Жителі та гості міста, певно, вже звернули увагу на появу яскраво-жовтих бордів, розроблених комунікаційною платформою «Декорупція» громадської організації Transparency International Україна (далі – ТІ Україна).

Наша розмова – з куратором розробки антикорупційної стратегії міста Боярка, керівником комунікаційної платформи «Декорупція» та експертом з аналізу політики ТІ Україна Олександром КАЛІТЕНКОМ.

ВІД ПРОЗОРОСТІ ДО ДЕКОРУПЦІЇ

– Пане Олександре, чому саме Боярка?

– У рамках нашого проекту передбачені пілотні антикорупційні проекти для регіонів. Ми вирішили сфокусуватися саме на Боярці, тому що місто має велике значення – воно знаходиться поруч з Києвом. На відміну від інших міст, наприклад Ірпінь чи Буча, які досить часто фігурують в скандальних, зокрема, корупційних новинах, Боярка не має такого негативного шлейфу.

Боярка дає нам можливість у партнерстві з місцевою владою, громадянським сектором, незалежними комунікаційними експертами показати, що можлива інша гарна конструктивна та ефективна співпраця і відповідні результати.

– Розкажіть про попередній досвід роботи ТІ Україна з Бояркою.

– Так, ми мали досвід роботи з містом у рамках проекту Прозорі міста, де оцінювались 100 міст України на предмет прозорості. Боярка на старті проекту показала не дуже хороший результат і місцева влада вирішила змінити цю ситуацію: втілити рекомендації, надані громадськими експертами, і піднятися в рейтингу. Саме цей позитивний досвід став додатковим плюсом у тому, що саме Боярку було обрано містом для реалізації цієї пілотної активності. Адже Боярка продемонструвала здатність до сприйняття рекомендацій і порад. Відповідно, молода команда, яка працює у виконавчому комітеті Боярської міської ради, – це люди, які готові до змін та здатні сприймати конструктивні рекомендації і поради і втілювати їх в життя.

 

ВИ ЗВЕРТАЄТЕСЬ – ВЛАДА РОЗСЛІДУЄ

– Хочеться детальніше дізнатись про антикорупційну стратегію, розроблену для нашого міста.

– Стратегія підлаштовується під конкретний орган місцевого самоврядування. У нас немає стандартного «діагнозу для всіх пацієнтів». Ми брали до уваги індивідуальні потреби міста, і відповідно до цих потреб з нашими комунікаційними експертами розробляли цю стратегію конкретно під проекти, в яких була зацікавлена місцева влада і які знайшли відгук з нашого боку.

Цей проект відбувається за щирої підтримки американського народу, зокрема, за підтримки Pact – одного з міжнародних донорів.

Власне, стратегія для Боярки містила деякі унікальні активності, зокрема відеоролики, які було знято, щоб стимулювати мешканців писати про зустрічі з корупційними зловживаннями не у соціальні мережі, зокрема, Фейсбук, а звертатися на офіційний веб-портал Боярської міської ради mistoboyarka.gov.ua. І щоб люди знали, що там є спеціалісти, які можуть почути і розібратися в ситуації. У відеоролику так і написано: «Пишіть нам. Ми розберемось».

Опрацювання цих повідомлень залежатиме від фахівців міської ради.

Наша компанія називається Комунікаційна платформа «Декорупція». І ми надаємо підтримку у комунікаційних активностях.

Також у рамках стратегії було розроблено борди і оголошення у ліфтах про те, що послуги у ЦНАПі надаються безкоштовно, за винятком вартості державних мит, встановлених за певну послугу. Сенс цих бордів – донести до жителів інформацію, що вимагання грошей за надання послуги є проявом корупції.

– Чи буде ТІ Україна якось відстежуватися результативність даного проекту?

– Так, ми проаналізуємо кількість отриманих повідомлень та якість їх опрацювання Боярською міською радою. Результати цих активностей в рамках платформи будуть представлені на загальнонаціональній конференції, де візьмуть участь представники інших міст України. І Боярка отримає шанс поділитися історією успіху спільно з громадянськими сектором.

 

КОРУПЦІЯ МАЄ ПРІЗВИЩЕ

Отже, жителі Боярки можуть бути певними, що жоден випадок корупції не залишиться поза увагою уповноважених на цю роботу осіб?

– Саме так, оскільки ця комунікаційна кампанія має канал для зв’язку – сайт міста Боярка. У своїх роликах ми зачепили тему малого бізнесу і дитячих садочків. При влаштуванні дитини в дитячий садок існує можливість вимагання винагороди, батьки можуть також стикатися з непрозорою процедурою прийому в дитсадок. У малому бізнесі існує загроза затримки строків видачі дозвільної документації з метою отримання певної винагороди. І люди готові описувати ці випадки у соціальних мережах, проте з різних причин не готові розповідати про це уповноваженим чиновникам у міській раді. Тобто немає очікуваних повідомлень до місцевої влади.

Люди можуть не вірити у позитивні зміни, боятися, можуть навіть не знати, що можна поскаржитись чиновникам у місцевій владі. Тому ми і вирішили збільшити поінформованість громадян про існування в місцевій владі уповноважених осіб і про те що місцева влада докладає зусиль для боротьби з корупційними проявами.

У нас є особливі цільові пріоритетні аудиторії в цих роликах: батьки, дідусі, бабусі малюків чи то підприємці, які звертаються за отриманням дозвільної документації, клієнти ЦНАПів.

– Дякую за змістовну розмову і сподіваюсь, що позитивний імідж Боярки зростатиме від співпраці з проектом ТІ Україна.

– Я теж на це дуже сподіваюсь і хочу сказати, що мені приємно мати справу з Бояркою в рамках проекту. Тому що люди, з якими я співпрацюю, конструктивні та налаштовані на результат.

 

СКАРЖИТИСЬ СЮДИ – mistoboyarka.gov.ua

Керівник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Боярської міської ради Роман Курбонов прокоментував участь Боярки в антикорупційному проекті ТІ Україна:

«Це наш перший досвід роботи з подібним масштабним «м’яким» проектом. Переконаний, що ця робота допоможе місту ще далі просунутись в напрямку прозорості.

Механізм надсилання скарги чи звернення простий. На порталі слід знайти кнопку «Скаржитись сюди». Необхідно дотримуватись вимог до звернення, визначених у ст. 5 Закону України «Про звернення громадян»:

«Звернення адресуються органам державної влади і місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форм власності, об`єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім`я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв'язку з ним.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз'ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону».

Розглядом звернень, які надходитимуть на офіційний веб-портал Боярської міської ради mistoboyarka.gov.ua у рамках проекту «Декорупція», буде займатися уповноважена особа з питань запобігання корупції».

Опубліковано: 21 травня 2018, 08:25
Останні новини