Новини

Яка ж справжня проблема з наданням житла для учасників АТО в місті Боярка?

Міський голова Олександр Зарубін провів зустріч із громадськими організаціями учасників АТО Боярки

7 лютого в сесійній залі Боярської міської ради відбулась зустріч учасників АТО, представників громадських організацій «Учасники АТО Києво-Святошинського району», «Боярка-АТО» та «Спілка учасників АТО Боярка» з міським головою Олександром Зарубіним.

У порядку денному – питання вирішення проблеми житла для ветеранів АТО та учасників бойових дій. 

Взагалі запропоновано три шляхи вирішення питання житла для учасників АТО. 

Олександр Зарубін запропонував підписати меморандум та звернутися до Києво-Святошинської районної ради з пропозицією щодо розробки спільної програми з компенсації коштів ветеранам АТО на придбання житла за участі бюджетів різних рівнів: Боярки – 25 %, Києво-Святошинського району – 75 %.

Як пояснив Олександр Зарубін, саме в такому співвідношенні між Бояркою та Києво-Святошинським районом розподіляються надходження від податку на доходи фізичних осіб. «Боярка «віддала» минулого року до районного бюджету 240 млн. грн. У той час бюджет нашого міста складав сімдесят п’ять мільйонів», – наголосив міський голова.

Якщо програма «25 % на 75 %» запрацює, то Боярська міська рада спільно з районною владою за три роки повністю забезпечить житлом всіх атовців нашого міста, які стоять у черзі на поліпшення побутових умов. А їх у нас 45 осіб.

Боярка вже виділила 2 млн. грн. для затвердження такої програми, а Києво-Святошинський район має докласти ще 6 млн грн.

Подібний механізм спільного фінансування з міського та районного бюджетів вже приніс результати: 8 сімей, які постраждали через невиконання забудовником ДП «Дніпровський круг» своїх зобов’язань, отримають по 500 тис. грн. цього року.

Навіть якщо район не підтримає програму, місто в будь-якому випадку виділить закладені у бюджет 2 млн. грн. вже цього року. «Ми ці два мільйони виділимо на перших чотирьох у пільговій черзі, яких визначите ви», – підкреслив Олександр Зарубін під час розмови. 

Другий шлях вирішення проблеми: Боярська міська рада готова зменшити пайову участь для забудовників у нашому місті з 4 % до 2 %. Це можливо, якщо районна рада підтримає таку ініціативу Боярки. Ці 2 відсотки забудовники надаватимуть ветеранам АТО у вигляді квадратних метрів.

Третя програма передбачає можливість будівництва у Боярці соціального житла за державним замовленням. Але це питання потребує глибокого вивчення та фінансових розрахунків. Під таке будівництво місто готове виділити землю.

Представники ГО «Боярка АТО» запропонували, щоб Боярська міська рада звернулася до Києво-Святошинської районної ради з проханням профінансувати будівництво соціального житла на запропонованій міським головою ділянці.

Відповів Олександр Зарубін також на закиди та звинувачення у незаконній передачі земельної ділянки площею 3,2 га в оренду на 49 років ПРаТ «Арксі».

Адже відповідно до рішення Київського окружного адміністративного суду від 10 грудня 2018 року № 369/813/18, підтверджено право постійного користування цією земельною ділянкою за ПРаТ «Арксі».

За словами міського голови Олександра Зарубіна, забезпечення житлом учасників АТО може бути вирішене і вирішується вже сьогодні. Єдина перепона на шляху врегулювання – конфлікт між міською та районною владою.

Про це свідчать факти. Адже дозвіл на розробку детального плану земельної ділянки під багатоповерхову забудову, на якій сьогодні стоїть палатка АТО, було надано ще у 2017 році. Таке рішення міської ради вітав і голова Києво-Святошинської районної ради Вадим Гедульянов. На той час він керував фракцією Блока Петра Порошенка у місті Боярка та агітував однопартійців-депутатів Боярської міської ради підтримати рішення та наголосив, що місто має будуватись. Про це свідчать і результати поіменного голосування, де вся фракція одноголосно підтримала надання дозволу на розробку детального плану Протягом року ані керівництво району, ані атошники не звертались до Боярської міської ради, дане рішення всіх влаштовувало.

Щодо самого засідання, то в такому форматі воно проходить вперше, оскільки вперше вдалося зібрати в одному місці на діалог з владою представників усіх громадських організацій учасників АТО Боярки.

Вже певний час над вирішенням житлових питань учасників АТО працюють і в міністерстві у справах ветеранів та у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, з якими активно співпрацюють спілки учасників АТО Боярка.

Також у ході розмови з’явилась думка щодо надання земельної ділянки під будівництво кооперативного будинку для учасників АТО. За словами атовців, за такою програмою в інших містах України ветерани вже отримали свої квартири.

Опубліковано: 13 лютого 2019, 10:33
Останні новини