Новини

Тарасу Компаніченку присвоєно звання народного артиста

Наш земляк Тарас Компаніченко отримав високе звання – народний артист України.

Президент України Петро Порошенко з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки відзначив високими державними нагородами видатних українців, які самовіддано долучилися до будівництва Української держави. І, зокрема, боярчанина Тараса Компаніченка.

Як повідомляє прес-служба Адміністрації Президента на офіційному сaйті, Президент відзначив діячів культури. Він вручив орден Свободи співаку Тарасу Петриненку, орден князя Ярослава Мудрого музиканту Віктору Гуцалу, орден «За заслуги» кобзарю-бандуристу Едуарду Драчу та присвоїв почесне звання «Народний артист України» Тарасу Компаніченку.

Президент зауважив, що 22 січня – особливий день, коли Україна святкує столітній ювілей великої історичної події – проголошення Акту злуки. «І сьогодні ми відзначаємо високими державними нагородами видатних українців, які самовіддано долучилися до будівництва Української держави. Їхня діяльність – приклад невтомної та жертовної праці задля утвердження свободи та незалежності України», – наголосив глава держави.

Щиро вітаємо Тараса Компаніченка з цим високим званням!

Нагадаємо, що музикант минулого року став почесним жителем Боярки. А цього року, згідно з рішенням комісії, Тарасу Компаніченку присуджено Літературно-мистецьку премію імені Володимира Самійленка Боярської міської ради. Вручення премії відбудеться 1 лютого під час урочистостей з нагоди 155-річниці з дня народження Володимира Самійленка у Боярському будинку культури.

Довідково: Народився 1969 року в Києві. Походженням із родини депортованих козаків Глухівського повіту — мати виросла на засланні у Архангельській області Російської Федерації, куди росіяни примусово вивезли її батька. Виріс у Києві. З кінця 1980-х років — у національному русі, член Спілки Незалежної Української Молоді (СНУМ). З юності вчився грі на бандурі. У 1990-х роках зайнявся реконструкцією традиційного кобзарсько-лірницького репертуару в супроводі кобзи Остапа Вересая, старосвітської бандури та колісної ліри. Значну частину його репертуару становлять епічні твори — думи, старовинні канти Почаївської Лаври, запорозькі пісні, козацькі псалми, лицарські пісні, невольничі плачі, богомільні пісні, побожні псалми та канти, духовна та світська лірика. Створені у пізньому середньовіччі пам'ятки музики та літератури частково дійшли до наших днів в усній традиції (часом збереглись в рукописному чи друкованому збірниках) та дідівських піснях. Окрім сліпецького, старцівського чи дідівського репертуару, виконує (як керівник ансамблю Хорея Козацька) пам'ятки старовинної музики та літератури Руси-України XV–XVIII ст. Твори на слова поетів XVI–XVIII ст. Д. Наливайка, Д. Братковського, І. Величковського, Т. Прокоповича, Г. Сковороди, Стефана Яворського. Бере участь у популярних фестивалях - «Країна мрій», «Трипільське коло». 2002 року взяв участь у громадському паломництві до місць масових поховань української інтелігенції — урочища Сандармох та Соловецьких островів. Компаніченко — активний учасник Помаранчевої революції, під час якої багато виступав на головній сцені Майдану. Під час Революції гідності дав десятки концертів на Майдані, виконував пісні військового циклу. Після початку російсько-української війни у березні 2014-го — частий гість зони АТО, де виступав перед вояками української армії та добровольцями. Учасник волонтерського руху. Автор низки поетичних творів, створених у старосвітському ключі, зокрема сучасної Думи про битву на Савур-могилі, присвяченої жертвам Іловайського котла. Заслужений артист України. Одружений із киянкою Ніною Бурмістровою. Виховує чотирьох дітей — Святополка, Богуслава, Богдану та Софію.

Опубліковано: 23 січня 2019, 17:13
Останні новини