Новини

Південно-західна залізниця нагадує про Правила поведінки громадян на залізничному транспорті України

З початку року станом на 01.06.2018р. на станціях, перегонах, територіях підрозділів ПАТ «Укрзалізниця» внаслідок наїзду залізничного рухомого складу, падіння з нього або інших видів впливу отримали травми різного ступеня важкості 244 сторонні особи проти 200 у минулому році, у тому числі 138 зі смертельним наслідком проти 131 у минулому році. Серед травмованих унаслідок ураження електричним струмом постраждало 9 сторонніх осіб проти 14 у минулому році, з них 1 зі смертельним наслідком проти 3 у минулому році.

Травмовано 11 дітей віком до 16 років, із них 3 смертельно.

Аналіз випадків травмування сторонніх осіб на залізничному транспорті свідчить про те, що більшість із них сталися внаслідок порушення потерпілими Правил безпеки громадян на залізничному транспорті України, затверджених наказом Міністерства транспорту від 19.02.1998 № 54, зареєстрованих у Мін'юсті 22.07.1998 за № 473/2913, а саме:

перехід залізничних колій у невстановлених місцях:

ходіння по залізничних коліях:

посадка та висадка під час руху поїзда;

перебування в стані алкогольного сп’яніння на території об’єктів залізничного транспорту.

Також однією з причин травмування та загибелі людей є нехтування водіями транспортних засобів Правил дорожнього руху при проїзді залізничних переїздів.

За кожним з цих випадків - людське горе, а цього можна було б уникнути, аби кожен з нас знав і дотримувався простих правил, викладених у «Правилах безпеки громадян на залізничному транспорті України», які є обов’язковими для всіх громадян.

Отже, зважаючи на обставини, які склалися, аби запобігти нещасним випадкам, хочеться висловити декілька порад.

Категорично забороняється ходити по залізничних коліях та переходити через них в місцях, не призначених для нього. Пішоходам дозволяється переходити залізничні колії тільки по пішохідним мостам, переходам, тунелям, переїздам тощо. На станціях, де немає мостів і тунелів, громадянам належить переходити залізничні колії у місцях, обладнаних спеціальними настилами, біля яких встановлені покажчики «Перехід через колії».

При наближенні рухомого складу не можна перебігати через залізничні колії. Треба знати і завжди пам'ятати, що поїзд, який рухається зі швидкістю 80-100 км /год, проходить за 1 секунду відстань від 22 до 30 м.

Очікуючи поїзда на пасажирській платформі, потрібно знаходитися на відстані не ближче 0,5 м від краю платформи або 2 м від крайньої рейки. Необхідно уважно прислуховуватися до об'яв, які робляться на станції по гучномовному зв'язку, про прибуття та відправлення поїздів. При наближенні поїзда треба зупинитися поза межами небезпечної зони, пропустити його і, впевнившись у відсутності рухомого складу, що пересувається по сусідніх коліях, почати перехід.

Наближаючись до залізничного переїзду, громадяни повинні уважно стежити за звуковою сигналізацією, а також положенням шлагбаумів. Переходити колію дозволяється тільки при відкритому шлагбаумі та місячно-білому світлі переїзної сигналізації. При відсутності шлагбаума та сигналізації (коли переїзд не охороняється) перед переходом колії необхідно впевнитися, що до переїзду не наближається поїзд або локомотив, вагон, дрезина тощо.
Якщо поїзд стоїть не можна пролізати під вагонами, треба його обійти з голови чи хвоста на відстані не ближче 10 метрів. При цьому треба уважно дивитись, що діється на сусідній колії, щоб не потрапити під зустрічний поїзд.

Також не можна наближатися до дротів контактної мережі, що розташовані над залізницею, на відстань ближче 2 метрів, тобто не перелізати через вагони. Треба знати і завжди пам'ятати - ці дроти знаходяться під напругою більше 27 тисяч вольт. Якщо такий дріт обірвався, до нього не можна наближатися на відстань ближче 10 м. щоб не бути ураженим електричним струмом. Виходити з такої небезпечної зони треба малими кроками, які не перебільшуватимуть довжину вашої ступні.
 

 

Опубліковано: 11 липня 2018, 12:31
Останні новини