Новини

Міський голова Олександр Зарубін про перехід на індивідуальне опалення

Впродовж двох наступних опалювальних сезонів у Боярці заплановано відключити міські котельні та повністю відмовитися від централізованого опалення. Про це повідомив Боярський міський голова Олександр Зарубін.

Необхідність такого кроку в мерії пояснюють економічною недоцільністю функціонування існуючої системи централізованого опалення. Про це  – у розмові з міським головою Олександром Зарубіним.

Централізоване опалення без майбутнього

«Ми проаналізували вартість централізованого та індивідуального опалення, а також видатки на утримання котелень. Майже половина споживачів впродовж попередніх років вже відмовилися від централізованого теплопостачання та перейшли на індивідуальне опалення. Тепер на часі завершення цього процесу. Адже окрім економічної недоцільності утримання котелень маємо ще й розбалансованість та критичне зношення міської системи централізованого теплопостачання.

Під час опалювального сезону через старі комунікації відбуваються значні втрати тепла. Наші котельні практично гріють землю, доки тепло дійде до споживача. У зв’язку з підвищенням вартості газу абоненти отримують платіжки з космічними цифрами, але сплата від населення не покриває видатків комунального підприємства на подачу тепла. Все це змушує нас шукати шляхи вирішення проблеми.

Тож хочу повідомити, що при Боярській міській раді створюється штаб з відключення в місті централізованого опалення. Ми запрошуємо боярчан, хто ще користується централізованим опаленням, але має намір перейти на індивідуальне, звертатися до штабу за тел: (067) 201-29-09.

Процес переведення на індивідуальне опалення ми бачимо так: у кожному під’їзді багатоквартирного будинку створюється ініціативна група з кількох жителів. Вони отримують у штабі листи-погодження та йдуть з ними до усіх мешканців свого під’їзду. За умови 100-відсоткового підписання листів усіма жителями будинку, цей будинок отримує фінансування на виготовлення проектної документації та на заміну газових стояків, які проходять по всіх кухнях будинку.

Хочу наголосити, що таке фінансування буде надаватися мешканцям будинків у порядку подачі звернень. Хто перший звертається, той отримує першочергове фінансування від Боярської міської ради.

Заможніші жителі вже давно перейшли на індивідуальне опалення і сплачують за тепло в своїх помешканнях вдвічі-втричі менше. А ті, хто досі цього не зробив, платять за тепло більше.

Ми розуміємо, що перехід на індивідуальне опалення потребуватиме від власників квартир значних коштів. Нині розглядаються механізми надання допомоги тим жителям, які не зможуть одразу встановити індивідуальне опалення. Ймовірно, це буде можливість отримання кредиту на пільгових умовах чи певної допомоги з бюджету міста. Це буде вирішено після детального опрацювання даного питання».

Про перехід на індивідуальне опалення

Питання встановлення індивідуального опалення у багатоквартирних будинках щороку стає все більш актуальним. Дедалі частіше дана проблема перетворюється на головний сюжет подій у мережі Інтернет та у ЗМІ. Обговорюючи ситуацію переходу на автономне опалення в багатоквартирних будинках, цікавим є досвід міст різних регіонів України у вирішенні даної проблематики.

Закарпатська область першою в Україні відмовилася від централізованого опалення й повністю перейшла на автономне. Упродовж останніх років з настанням холодів усі міста області потрапляли у традиційну «газову кризу». Чи не щороку НАК «Нафтогаз» відмовлявся постачати Ужгороду блакитне паливо через хронічні борги. Ситуація з теплом набула катастрофічно сумного стану. На початку 2011-го Закарпатська облдержадміністрація прийняла розпорядження про повну відмову від центрального опалення та перехід на індивідуальне. Документ стосувався міст Ужгорода, Мукачевого, Чопа і Виноградового. Інші ж перейшли набагато раніше. Тепер у містах, де мешканці перейшли на індивідуальне опалення, у влади немає проблем ні з розрахунками з НАК «Нафтогаз» за газ, ні з режимом теплопостачання.

У Трускавці через те, що у багатьох квартирах встановлено індивідуальне опалення, КП «Трускавецьтепло» не мало фізичної можливості забезпечити якісним централізованим опаленням решту мешканців будинків. Тому міською радою було прийнято рішення № 297 «Про затвердження схеми теплопостачання бюджетних та житлових будинків м. Трускавця», яким передбачено відключення житлових будинків від централізованого опалення, в яких станом на 15 жовтня 2011 року понад 60 відсотків квартир встановлено індивідуальне опалення.

У місті Овруч через збитковий стан комунального підприємства, яке забезпечувало подачу тепла до житлового фонду, рішенням Овруцької міської ради у 2009 році було прийнято Програму сприяння впровадженню індивідуального опалення в житлових будинках та на об’єктах соціально-культурної сфери на 2009-2012 роки. Відповідно до неї, мешканців багатоквартирних будинків зобов’язали встановити індивідуальне опалення. Тому на початок опалювального сезону 2012 року всі житлові будинки були відключені від централізованого опалення, внаслідок чого в грудні ще близько 400 квартир залишалося без тепла.

Що ж до нашого міста, то встановлення поквартирних систем опалення в місті набуло значних масштабів Нині від системи централізованого опалення вже відключилося приблизно 50 % її абонентів. Також є будинки, де ця диспропорція ще більша – від’єдналось понад 80 відсотків власників квартир, унаслідок чого відбувається масштабне розбалансування системи теплопостачання.

Слово «розбалансування» вживається часто, однак не всі розуміють його значення. Опалення є системою, яка гідравлічно та технічно об’єднує всі квартири. Відключення окремих квартир по стояку призводить до розбалансування гідравлічного режиму роботи внутрішньобудинкової системи опалення, перерозподілу теплоносія, що є причиною зменшення обсягів його надходження на інші стояки. Як наслідок, у багатьох багатоповерхових будинках централізовані системи постачають тепловою енергією лише 3-5 % квартир, що призводить до значних затрат на транспортування тепла і втрат у мережах, а також до значного підвищення тарифу на послугу з теплопостачання.

А ще у Боярці є чимало закладів бюджетної сфери – школи, дитсадки, лікарні, заклади культури тощо. В деяких з них є автономне опалення, але ж деякі приєднані до мереж ЦО. Тому постає питання: як працювати далі? Не секрет, що активна забудова у місті велася з 60-х до 80-ті роки минулого століття. Відповідно до тих норм та правил будівництва, створювалась і теплогенеруюча система. І відтоді ми лише латаємо діри, але не створюємо нічого нового. Необхідно вкласти досить великі кошти, щоб реконструювати ЦО, відповідно до сучасних вимог.

Тому Боярська міська рада вважає за доцільне розпочати процедуру переведення всього житлового масиву на автономне опалення. На чергове засідання виконавчого комітету буде винесено питання щодо створення штабу на чолі із Боярським міським головою з вивчення даного питання. Також сьогодні досить серйозно постало питання щодо розробки нової схеми теплопостачання у місті.

До цієї роботи мають бути залучені відповідні спеціалісти. Ось коли такий документ буде розроблено, вивчені всі питання подальших шляхів розвитку системи теплопостачання на території нашого міста, тоді на підставі цієї схеми і будуть прийняті відповідні управлінські рішення.

Просимо всіх активних мешканців міста долучитися до вирішення даної проблеми. Зокрема, надати згоду на відключення від мереж ЦО та оформити це відповідним протоколом.

Опубліковано: 27 червня 2019, 21:27
Останні новини