Новини

БОРОТЬБА ТРИВАЄ

12 вересня в Київському апеляційному адміністративному суді відбулося судове засідання з приводу розгляду апеляційної скарги Забірської сільської ради на рішення суду першої інстанції, яким було задоволено вимоги позивача Коструби Анатолія Григоровича, жителя села Забір’я та депутата Києво-Святошинської районної ради, а саме скасовано та визнано протиправним рішення Забірської сільської ради про об’єднання територіальних громад.  .

У Забірській сільській раді переконані, що рішення про об’єднання територіальних громад Боярки та Забір’я було прийнято законно і повністю дотримано всю процедуру відповідно до закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Однак, за результатами розгляду апеляційної скарги Забірської сільської ради апеляційний адміністративний суд 12 вересня 2018 року залишив у силі рішення суду першої інстанції, а апеляційну скаргу Забірської сільської ради залишив без задоволення.

5 вересня 2018 року Забірська сільська виборча комісія Києво-Святошинського району Київської області ухвалила рішення про відкликання за народною ініціативою депутатів Забірської сільської ради Бобок Н. П., Лози Т. В., Негоденка С. В. Також призначено проміжні місцеві вибори на 11 листопада 2018 року, відповідно до Постанови № 1 від 15 вересня 2018 року Забірської сільської виборчої комісії «Про призначення проміжних місцевих виборів депутатів Забірської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області в одномандатних виборчих округах № 6, № 7, № 8».

Депутати Забірської сільської ради, яких було відкликано, вже подали позов до суду для скасування вищезазначеного рішення виборчої комісії. На їх думку, голосування відбувалось з порушенням законодавства.

Процес децентралізації та утворення об’єднаних територіальних громад незворотній. Об’єднання все одно відбудеться, але дуже шкода втраченого часу та можливостей, які нова ОТГ у разі добровільного об’єднання отримала б на старті. А це майже 300 млн грн, з яких 110 млн грн – це бюджет розвитку громади.

Нагадаємо, що вже четвертий рік в Україні триває реформа децентралізації. Сутність її, передусім, полягає у зміні системи адміністративно-територіальних одиниць базового рівня через об’єднання територіальних громад.

Метою добровільного об’єднання є створення спроможних громад, які зможуть забезпечити свій розвиток та взяти на себе у повному обсязі відповідальність за вирішення складних питань місцевого значення.

Відповідно до чинного законодавства, вважається спроможною та отримує повноваження й ресурси на рівні міста обласного значення та об’єднана громада, до складу якої ввійшли половина визначених перспективним планом територіальних громад або половина мешканців від кількості, передбаченої перспективним планом, або вона накриває не менше половини площі, передбаченої перспективним планом.

Одночасно після досягнення таких параметрів кожна наступна територіальна громада приєднується до вже об’єднаної громади за спрощеною процедурою.

Створена об’єднана громада переходить на пряме фінансування, тобто стає прямим об’єктом фінансування з Державного Бюджету. Фактично на території об’єднаної громади повинна бути створена маленька модель району: свій відділ освіти, культури, заклади охорони здоров’я, пенсійний фонд тощо. Адже об’єднана громада має практично абсолютний вплив на всі послуги, які надаються на підвідомчій території.

Об’єднані громади самостійно планують та сприяють місцевому економічному розвитку; вирішують питання: розвитку та утримання інфраструктури об’єднаної громади, планування території громади, забудови території громади, благоустрою територій, житлово-комунальних послуг; утримання об’єктів комунальної власності; функціонування сфер соціальної допомоги, первинної охорони здоров’я та швидкої медичної допомоги, середньої, дошкільної та позашкільної освіти; культури та фізичної культури й спорту, охорони правопорядку (муніципальна варта); самостійно управляють пасажирськими перевезеннями на території громади.

Тим часом Забірська сільська рада має намір подавати касаційну скаргу до Верховного суду, оскільки втрачаються можливості для розвитку як Боярки так і Забір’я.

Разом із тим очевидно, що утворення Боярської ОТГ знову відкладається на невизначений термін.

Опубліковано: 20 вересня 2018, 12:19
Останні новини