Новини

Боярка та Забір'я разом!

25 січня Боярка та 26 січня Забір’я зробили, напевно, один із найважливіших кроків в своїй історії – об’єднання в Боярську об’єднану територіальну громаду з центром у місті Боярка.

25 січня на пленарному засіданні чергової 40 сесії Боярської міської ради депутати ухвалили рішення «Про добровільне об’єднання громад».

26 січня Забірська сільська рада на позачерговій 23 сесії прийняла аналогічне рішення.

Питання об’єднання викликало чималий резонанс у селі, фактично розділивши Забір’я на два табори: прихильників та противників.

Противники створення Боярської громади досить довгий час просували ідею створення Княжицької ОТГ, до якої, крім Забір’я, мали б увійти найближчі села: Княжичі, Музичі, Бобриця. Проте за 2 роки зі старту реформи процес об’єднання, якщо не враховувати громадські обговорення, так і не розпочався.

Також досить великі сумніви викликала і спроможність такої громади, в якій відсутні державні установи, інфраструктура та джерела наповнення бюджету. Проте саме ідея створення сільської ОТГ протиставлялася об’єднанню з містом, яке, за словами активістів, фактично знищить село та його ідентичність, вирубає ліси та продасть землю.

Немалу роль зіграв страх забірчан втратити вплив на життя в новій громаді. Після виборів інтереси Забір’я будуть відстоювати не більше двох депутатів.

Велика кількість безпідставних страхів та міфів в купі із міцною позицією Забірської сільської ради за Боярську ОТГ перетворила об’єднання на протистояння. 

Активісти неодноразово намагалися зірвати голосування. Під час першої сесії, на якій розглядалося питання лише про прийняття пропозиції про об’єднання, дійшло до погроз, викриків «Ганьба!» та початком відкликання депутатів.

Друга сесія, на якій затверджували наступне рішення щодо добровільного об’єднання територіальних громад, стала дійсно шоковою не тільки для депутатів, а й для самих жителів села, та завершилася відкриттям кримінального провадження. Коли депутати прийняли позитивне рішення щодо об’єднання, активісти занесли до сесійної зали лоток з яйцями та намагалися закидати депутатів, але влучили в око місцевій жительці. 

Варто зазначити, що це не єдине кримінальне провадження, яке пов’язане з ОТГ. На сьогодні кримінальні провадження відкриті проти Забірського сільського голови, як стверджують противники об’єднання, за підробку протоколів громадських обговорень.

Громадські обговорення, які відбулися 20 грудня в селі Забір’я, залишаються темою номер один для спекуляцій. Згідно з процедурою об’єднання, робоча група, яка працювала над проектом ОТГ, розробила план організаційних заходів та працювала над розрахунками спроможності громади, мала донести результати своєї роботи громадам обох населених пунктів.

Проект Боярської ОТГ затверджено Київською обласною державною адміністрацією, яка дала висновок про його відповідність Конституції та законам України.

Відкриття кримінальних проваджень та залякування ними сільського голови Олесі Бондаренко не єдиний спосіб зірвати об’єднання. В Забір’ї також розпочато процес відкликання депутатів, котрі голосували за об’єднання з Бояркою.

На момент голосування 26 січня активісти зібрали всі необхідні документи для відкликання двох депутатів, проте Забірська сільська рада не отримувала жодних рішень від територіальної виборчої комісії (ТВК), які мали б припинити повноваження народних обранців.

Також до порядку денного сесії Забірської сільської ради було внесено з голосу пропозицію зняти з голосування проект «Про добровільне об’єднання громад». Пропозицію була винесена на голосування, але не підтримана.

Щоби забезпечити порядок та безпеку під час засідання, в сесійній залі знаходилися працівники поліції. Правоохоронці чергували також в коридорі та на вулиці.

Два ухвалені рішення «Про об’єднання територіальних громад» вже направлено до Київської облдержадміністрації, яка в десятиденний строк зобов’язана звернутися до ЦВК. Саме ЦВК призначить вибори вже до Боярської об’єднаної територіальної громади, де боярчани та забірчани будуть вибирати голову та депутатів.

 

Опубліковано: 29 січня 2018, 17:20
Останні новини